Écht Rotterdams: een gebouw een bijnaam geven voordat de eerste steen is gelegd
In de rauwe straten van Rotterdam wordt geen gras voor de voeten weggemaaid als het aankomt op het geven van bijnamen. Voordat het eerste blok beton is gestort, hebben de Rotterdammers al een lijst met bijnamen klaarliggen die je doen bulderen van het lachen. Natuurlijk kennen we allemaal 'Station Kapsalon', 'de Zwaan' en 'de Kuip', maar geloof me, er zijn nog meer onorthodoxe namen die de skyline sieren.
8 Bijnamen die de Betonnen Jungle Laten Brullen
-
Station Kapsalon: Te midden van treinverkeer en reizigersrumoer pronkt 'Station Kapsalon'. Als een ode aan de lekkerste Rotterdamse snack ooit - de Kapsalon.
-
De Reus van Rem: In het hart van de stad verrijst 'De Reus van Rem'. Met zijn 165 000 m² is dit gebouw het grootste in Nederland dat in één keer is gebouwd.
-
De Kuip: Als een tempel van strijdlust wordt 'De Kuip' vereerd door Feyenoord-fans. Maar vergis je niet, deze arena is niet alleen een voetbalveld, het is een slagveld van passie.
-
Pluk me Kaal Straat: In de winkelwalhalla van de Hoogstraat lonkt 'Pluk me Kaal Straat'. Alsof de stad je uitdaagt om al je geld te spenderen, terwijl je met een grijns op je gezicht naar binnen stapt. De Puntegaalstraat is een straat in de Rotterdamse wijk Delfshaven. Onder inwoners van de stad is de straat beter bekend als de Plukmekaalstraat; dit verwijst naar het kantoor van de Belastingdienst alwaar men voor het gevoel "werd kaalgeplukt".
-
Het Potlood: Tussen de grijze wolkenkrabbers steekt 'Het Potlood' uit, als een architectonische middelvinger naar het alledaagse. Een perfecte naam voor dit slanke icoon, wat eigenlijk de Blaaktoren is.
-
Het Blaakse Bos: 'Het Blaakse Bos', beter bekend als de Kubuswoningen, is als een urban jungle van kubusvormige rebelsheid. Deze naam roept de gedachte op van een futuristische speeltuin voor de urban avonturier.
-
De Koopboog: In de hartslag van het winkeldistrict verrijst 'De Koopboog', de perfecte naam voor de Markthal. Als echte toerist kan je hier wel even naar binnen wandelen, maar we zullen het jullie niet aanraden.
-
De Hoerenloper: Deze brug verbind de Wilhelminapier met de kop van Zuid en omdat Katendrecht een lange plek de rossebuurt van Rotterdam was wordt de brug liefkozend de Hoerenloper genoemd.
-
Kabouter Buttplug: En dan hebben we nog het beruchte kunstwerk 'Santa Claus', door Rotterdammers aangeduid als de 'Kabouter Buttplug'. Een lange tijd wou niemand het kunstwerk voor de deur hebben, maar nu is het een van de pareltjes van de stad.
-
De Zwaan: ra-ra, welke brug zullen we het over hebben? De Erasmusbrug!
De bijnamen van Rotterdam zijn als graffiti op de muren van de stad – rauw, rebels en met een vleugje humor. Ze laten zien dat Rotterdam niet alleen een stad van staal en beton is, maar een stad met een eigen stem, een schop onder zijn stalen kont en een dikke grijns op zijn gezicht.